Muğla
07 Aralık, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    18.23
  • EURO
    18.10
  • ALTIN
    998.65
  • BIST
    3353.49
  • BTC
    18817.98$

İl Ekonomi Değerlendirme Toplantısı Vali Orhan Tavlı Başkanlığında Yapıldı.

İl Ekonomi Değerlendirme Toplantısı Vali Orhan Tavlı Başkanlığında Yapıldı.
Muğla Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından Muğla Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen toplantıya; Muğla Valisi Orhan Tavlı, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta, Fethiye Kaymakamı Yusuf İzzet Karahan, Kavaklıdere Kaymakamı Oray Güven, Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Ula Kaymakamı Baha Başçelik, Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, kurum amirleri, şehrin ekonomik aktörleri, esnaflar, iş insanları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı öncesinde Muğla’yı ülkemizde ve yurtdışında başarıyla temsil eden bisikletçilerimiz iş dünyasına tanıtıldı sporcular ve iş dünyası bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan Vali Orhan Tavlı, ilin genel durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi.

İl genelinde kamu yatırımlarının artan bir hızla devam ettiğini belirten Vali Orhan Tavlı, “Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından 105 derslik, 400 kişilik pansiyon, 1 yemekhanenin yapımı sürmektedir. 68 derslik, 2 adet pansiyon ve 12 derslikli bodrum halk eğitim merkezi işleri ihale aşamasındadır.

Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından yürütülen Milas spor salonunun yapımı devam etmektedir. Yükseköğretim yurt inşaatlarımızda Menteşe’de 5108 kapasiteli birinci ve ikinci etap ile Fethiye’de 1697 kapasiteli Mefharet Koçman Öğrenci Yurdu tamamlanmış, Menteşe 1000 kapasiteli üçüncü etap inşaatlarımızda çalışmalar sürmektedir.

Ulaştırma Bakanlığımızın çalışmaları ile toplam bölünmüş yol uzunluğumuz 557 km’ye ulaşmış, 102 km’lik kesimde çalışmalar devam etmektedir. Bölünmüş yollarımız toplam yol uzunluğumuzun %60’ını oluşturmaktadır. Yine ulaştırma bakanlığı tarafından Turgutreis ve Milas Ören Yat Limanları ile Bodrum ve Güllük İskeleleri hizmete açılmış, Datça ve Dalaman yat limanlarının etüt projeleri tamamlanmıştır.

Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen 150 yataklı Bodrum Devlet Hastanesi inşaatı tamamlanarak hizmete açılmıştır. 150 yataklı Seydikemer ve 125 yataklı Marmaris, devlet hastaneleri inşaatları devam eden yatırımlarımız arasındadır. Menteşe, Milas ve Köyceğiz ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı/112 acil sağlık hizmetleri merkezleri ile Muğla Eğitim Ve Araştırma Hastanesi radyasyon onkolojisi (linac) ek bina yapım işi yatırımları ihale aşamasındadır” dedi.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı finansmanı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projelerden bahseden Vali Orhan Tavlı, “Bitkisel Koruma Ürünleri ve Gübre Ambalajları Bertarafı Projesi, çilek üretiminin yaygınlaştırılması projesi, Seydikemer TDİOSM fizibilite ve kuruluş projesi, Muğla ilinin hastalıktan arilik projesi, buzağı kalkanı projesi öne çıkan projelerden olup toplam bütçesi 10.3 milyon TL olan 12 projenin yaklaşık 8 milyon TL si Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından finanse edilmektedir” diye konuştu.

Vali Orhan Tavlı konuşmasına şöyle devam etti: “Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 6.2 milyar tutarındaki 92 proje kapsamında, Dalaman, Girme ve Seki Ovaları sulama ve ikmal çalışmaları ile muhtelif ilçelerdeki dere ıslah ve taşkın koruma çalışmalarına devam edilmektedir. Milâs içme suyu projesi tamamlanmış olup geçici kabul aşamasındadır. Bodrum ve Muğla içme suyu projelerinin ön hazırlık çalışmaları sürmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında üreticilere 11 milyon TL hibe verilmektedir. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Muğla’da uygulama aşamasında olan alternatif turizm ve kooperatiflere yönelik mali destek programları ile 31 projeye, sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında 3 projeye ve Apiterapik arıcılık ürünleri işleme merkezi güdümlü projesine toplamda 26 milyon TL destek sağlanmaktadır.

Seydikemer’e ve Muğla’mıza üretim ve istihdam anlamında büyük katkı yapması beklenen, Seydikemer Süt Sığırcılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, projenin kısa sürede hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Gıda, inşaat, tekstil, makina ve entegre tesislerden oluşacak ve yaklaşık 2000 kişiye istihdam sağlayacak olan, toplam 1070 dönümlük alanda kurulan Milas Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı ve elektrik işleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan 15 milyon kredi desteği ile 2015 yılında başlanan altyapı çalışmaları tamamlanarak geçici kabulleri yapılmış olup, Milas OSB’de yapılan imar planına göre 550 dönümlük 57 sanayi parsellinin sanayicilere tahsisi yapılmıştır. Tahsis yapılan yatırımcıların 1 yıl içerisinde plan ve projelerini hazırlamaları beklenmektedir.”

Toplantıda Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan tarafından proje teklif çağrıları, ajans destek türleri (Fizibilite desteği, teknik destek, güdümlü proje desteği, SOGEP, finansman desteği) ajans tarafından desteklenen kamu ve özel sektör projeleri hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

Daha sonra Muğla Mermerciler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Işık tarafından Muğla’da mermercilik sektörü ve derneğin faaliyetleri hakkında sunum yapıldı.

İlimizdeki üretim ve istihdam konularının yanında yatırımların takibi ve kurumlar arası koordinasyonun ele alındığı toplantıda, Muğla ekonomisinin daha da geliştirilmesi için yapılması gereken hususlar da görüşüldü.

Karşılıklı görüş alışverişi ve değerlendirmelerde bulunulmasının ardından toplantı sona erdi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!